Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (2024)

Sako, kad kiekvienas lietuvis yra pabuvojęs Londone. Šis prietaras turbūt atsirado ėmus stipriai emigruoti ten dėl darbo. Mano vyras to nedarė, tad, kai lapkritį RyanAir pasiūlė bilietus į abi puses itin pigiai – nieko nelaukėme ir nusipirkome kelionę į Londoną vasario mėnesiui. Norėjome pamatyti kuo daugiau ir išleisti kuo mažiau, tad visą kelionę planavome jau namie.

Iki tol teko nemažai keliauti darbo reikalais, tad laikau save atsakinga planuotoja. Tikiuosi žemiau pateikti patarimai padės nebijoti susiplanuoti savo pirmąją kelionę.

Bilietų verta ieškoti iš anksto. Vienas mėgstamiausių puslapių – https://www.skyscanner.net/ . Tokiu būdu savo svajonių maršrutą galite rasti per kelis tiekėjus vienoje vietoje ir patogiai įsigyti. Kadangi bilietai buvo pigūs – nusprendėme, kad Didžiojoje Britanijoje praleisime kiek daugiau laiko ir suplanavome tokį maršrutą:

vasario 16-19 d. Londonas,
vasario 19-20 d. Bostonas,
vasario 20-21 d. Kembridžas,
vasario 21-24 d. Soutendas prie jūros,
vasario d. 24-26 Londonas.

Šiame tekste pasidalinsiu tik patirtimi Londone, nes jame tikrai verta praleisti bent savaitę.

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (1)

Nuoma ir keliavimas

Nusprendėme nuomotis per AirBnB, kadangi turėjome sukaupę kelionės kreditų (pats paprasčiausias dalykas rekomenduoti antrai pusei ir antrąjį kartą pirkti su jo paskyra). Nuomojantis Londone labai svarbu atkreipti dėmesį į zonas, kuriose yra būstas. Centras ir visi lankyti objektai yra centre arba pirmoje zonoje. Kuo toliau gyvensite – tuo brangiau kainuos ir ilgiau truks nuvykimas į miestą, tad įvertinkite tai, kai rinksitės būstą. Mes apsistojome 4 zonoje, tad iki centro buvo valanda kelio traukiniais su persėdimais. Zonas pasižiūrėkite čia bei čia.

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (2)

Keliauti visuomeniniu transportu galima su kortele Oyster (kurią galite grąžinti prieš išvykdami ir atgauti pinigus) arba su bekontakte kortele. Nors kelionėje abu turėjome Revolut korteles – man nepavyko ja pasinaudoti norint atsiskaityti už transportą (nepriėmė ir Luminor), o vyrui sekėsi puikiai ir jis naudojo bekontaktį atsiskaitymo būdą. Tad man teko pirkti Oyster.

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (3)

Zonoje, kurioje gyvenome, kortelę pardavinėjo turkiška parduotuvėlė, kuri nepriima atsikaitymų kortele, tad teko išsigryninti svarų. Čia pasitarnavo Revolut kortelė, nes įprastų bankų bankomatuose su ja yra taikomas geriausias valiutos kursas ir jokių mokesčių.

Oyster kortelėje bei bekontaktėje yra kaupiami dienos pravažiavimai – viršijus dienos limitą keliausite nemokamai. Dienos limitas priklauso nuo brangiausios tos dienos zonos. Nesvarbu kuo vyksite – autobusu, traukiniu ar metro. Tikrai patogus dalykas, nes net ir mums, pratusiems daug vaikščioti, Londonas buvo iššūkis atstumo prasme ir tikrai džiaugėmės galimybe kartais pakeliauti autobusu. Tiesa keliavimas autobusu buvo painesnis, ypač vietose, kur yra daug stotelių (pvz. Vauxhall pasiklydome ir teko ilgokai pavaikščioti), tad metro ir traukiniai daug patogesnė ir mažiau paini išeitis.

Maistas

Londono centre galima rasti visko – prabangių restoranų, pigių indiškų ir turškiškų užkandinių. Kadangi kelionė buvo skirta pamatyti, o ne paragauti, nusprendėme, kad taupysime ir tik vakarais pasimėgausime vakariene kavinėse ar baruose. Pusryčius gaminomės namuose (tad nuomojantis buvo svarbu galimybė naudotis virtuve ir indais), įsidėdavome sumuštinių, bananų ir batonėlių (Eat Naturals pakuotės daug pigiau nei Lietuvoje!) į keliones po miestą.

Vėliau atradome nebrangų pub‘ų tinklą, kuris leido mėgautis šiltu maistu – JD Wetherspoon . Kainos itin palankios, kasdien turi specialų meniu su maistu ir gėrimais. Be to tai turbūt vieninteliai pub‘ai Londono centre, kuriuose gali alaus išgerti už 2,5 svaro. Kiti aplankyti barai ir pub‘ai turėjo daug aukštesnes kainas – nuo 4 ir daugiau. Tad tikrai verta atkreipti dėmesį, kur yra artimiausias restoranas. Jei esate įspūdingo maisto mėgėjas – tai vieta ne jums. Jie tiekia paprastą barų klasiką, tokią kaip fish and chips, burgerius, salotas, picas. Kiekviename restorane meniu šiek tiek skiriasi. Tačiau visur išlaikoma kokybė ir greitis. Beje kiekvienas restoranas turi skirtinga kilimą ir savo kilmės istoriją, tad smagu po jį pasivaikščioti ir susipažinti.

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (4)

Kita maisto opcija – prekybos centrų Meal deal. Vos už 3 svarus galėsite išsirinkti sumuštinius arba suktinukus, vaisių, saldumyną ar sūrų užkandį ir gėrimą. Tikrai vertas dėmesio pasiūlymas ir galima susikomplektuoti neprastus pietus. Pvz. Tesco trijų sumuštinių kompleksas, vaisių rinkinys ir kokosų vanduo. Juos rasite Tesco, ASDA ir kituose.

McDonalds ir KFC turbūt būtų klasika, bet mums visai nesinorėjo tokio maisto, o ir McD Londono centre kupinas turistų.

Ką pamatyti Londone nemokamai?

Londone gausu nemokamų pramogų. O jei mėgstate muziejus ir parkus – tikrai rasite ką veikti. Mūsų aplankyti objektai per 4 pilnas dienas Londone buvo tokie:

1 diena

1. Sargybos keitimasis prie Bekingemo rūmų
2. Oliverio Kromvelio statula netoli Big Beno (jis deja remontuojamas iki 2022)
3. Vestminsterio vienuolynas (tik išorė)
4. Nacionalinė galerija (nemokamai)
5. Kinų kvartalas
6. Vienuolių daržas (Covent Garden)
7. Vienas seniausių barų Princess Louise, Holborn (208 High Holborn, Holborn, London WC1V 7EP, Jungtinė Karalystė)
8. Pasivaikščiojimas prie Temzės ir Trafalgaro aikštė

2 diena

1. Londono Taueris (apėjome aplink)
2. Hay‘s galerija (pirkiniams ir poilsiui)
3. The Shard, Borough market, Šekspyro teatras (tik praėjome)
4. Tate modernaus meno muziejus (iš jo atsiveria nuostabi panorama) (nemokamai)
5. Londono muziejus (nemokamai)
6. Soho rajonas

3 diena

1. Karališkasis karo muziejus (nemokamai)
2. Londono mokslo muziejus (nemokamai)

4 diena

1. Kensingtono sodai (su žaliųjų papūgų zona ir princesės Dianos memorialiniu fontanu)
2. Viktorijos ir Alberto muziejus (nemokamai)

Sargybos keitimasis – turistų labai mėgstamas renginys. Dienas, kada vyks keitimasis rasite čia Changing-guard.com. Saugokitės kišenvagių, šioje vietoje jie itin mėgsta turistus, kurie žiūri pro tvorą nesaugodami savo kuprinių. Jei norite užsiimti gerą vietą – teks atvykti šiek tiek anksčiau (bent 30-40 minučių).

Nacionalinę galeriją verta pamatyti kiekvienam meno mylėtojui – čia rasite Van Gogo, Monė, Manė, Kanaleto, Botticelli, Michelangelo, Rembrandto, Leonardo da Vinči ir kitų žymių autorių darbus. Pasiruoškite, kad tikrins rankines ir kuprines, tad nesineškite didelių kelioninių peiliukų. Eilių beveik nėra. Fotografuoti leidžiama be blykstės. Visose salėse yra vietų prisėsti, nemokami tualetai, patogu atvykti, nes ji įsikūrusi Trafalgaro aikštėje.

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (5)

Vienuolių daržas arba tiesiog Covent Garden – nuostabi, šiek tiek bohemiška vieta. Daug mažų parduotuvėlių, kavinių, muzikantų ir savitas stilius. Labai jauku pasivaikščioti.

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (6)

Tate modernaus meno muziejus dar viena vieta meno mėgėjams. Tikrai išvysite įspūdingų darbų ir instaliacijų. Jei menas jums nėra taip svarbu – čia verta atvykti tam, kad pakiltumėte į bokštą ir kurio atsiveria nuostabi Londono panorama, kadangi įėjimas nemokamas. Jei Londono akis per brangu – šis variantas bus kaip tik. Galerija suskirstyta į ekspozicijas, tokias kaip Poetry and Dream, Transformed Visions, Energy and Process, Structure and Clarity, rengiamos ir trumpalaikės parodos (mokamos).

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (7)

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (8)

Londono muziejus skirtas istorikams ir visiems, kurie mėgsta apžiūrinėti senovinius daiktus. Plačiai pasakojama kaip įsikūrė Londonas, kokie svarbiausi įvykiai čia vyko, kaip jis iškilo. Muziejus interaktyvus, visi eksponatai dailiai aprašyti, tad tikrai įdomu po jį paklaidžioti.

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (9)

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (10)

Soho rajonas – dar viena vieta, kurioje tiesiog smagu klaidžioti. Mažos kavinukės, skulptūros, kiemeliai. Mums ypač patiko vakare.

Karališkasis karo muziejus – vienas įspūdingiausių karo muziejų, kokius teko lankyti. Su vyru domimės antrojo pasaulinio karo istorija, tad šis muziejus buvo itin įdomus. Puiki, neperkrauta ekspozicija leidžia keliauti istorijos vingiais. Kartais stenduose dirba veteranai, kurie gali pasidalinti istorija ir atsiminimais apie karą ar karus, kuriuose jiems teko dalyvauti. Viename aukšte apie 7-14 zonų, jose pateikiama ir asmeniškų pasakojimų, tad lengva įsijausti į istoriją ir suvokti karo žiaurumą. Jame šiuo metu yra I-ojo, II-ojo ir naujesnių karų eksponatai. Muziejus nuolat atnaujinamas, tad 2022-siais bus atidaryti papildomi aukštai.

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (11)

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (12)

Londono mokslo muziejus – dar vienas muziejus iš kurio neįmanoma išeiti. Jis toks didelis ir gausus, kad norint gerai viską apžiūrėti būtų verta paskirti dvi dienas arba samdytis gidą, kuris greitai pravestų. Čia rasite kosminių palydovų, raketų, Belo telefoną, Edisono lemputę, įspūdingą miniatiūrų kolekciją, nerealiai didelę lėktuvų zoną, naujųjų komunikacijų raidos salę ir net specialią zoną skirtą atradimams apie smegenis. Nuo informacijos kiekio ima raibti akys.

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (13)

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (14)

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (15)

Neaplankėme, bet taip pat nemokamas ir prie pat Mokslo muziejaus yra Gamtos istorijos muziejus. Gyvūnų iškamšos, fosilijos, dinozaurų skeletai. Tai tikrai įdomi vieta besidomintiems gyvūnais ir gamta. Muziejų sudaro trys skyriai: Gyvybė, Žemė ir Darvino centras.

Kensingtono sodai – nuostabi vieta pasivaikščiojimui ir pietums. Oras vasario pabaigoje mus lepino, tad gailėjomės išvykę su žieminiais batais ir paltais – 2019-ųjų vasario 25 buvo viena šilčiausių per keliasdešimt metų. Šiame parke rasite Princesės Dianos memorialinį fontaną, Piterio Peno skulptūrą, na o įdomiausia vieta turbūt – žaliųjų papūgų zona. Turėkite obuolį, kurį pasmeigę ant šakelės galėsite leisti papūgoms pasilepinti. Beje joms patiko ir sėklų batonėlis. Čia rasite neblogą aprašą ir žemėlapį kaip jas rasti Londonist.com.

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (16)

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (17)

Viktorijos ir Alberto muziejus yra apie grožį ir dizainą. Čia rasite tūkstančius gražių dalykėlių. Galėsite keliauti per sales pagal skirtingas civilizacijas. Kadangi po tiek muziejų buvome pavargę – aplankėme tik mokymosi pavyzdžių (vadinamų kopijų) salę, kurioje sukauptos kopijos įspūdingiausių pasaulio menininkų darbų.

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (18)

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (19)

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (20)

Būtina paminėti The British museum, kurio šį kartą neaplankėme, bet tikrai aplankysime kitą kartą. Tai muziejus pasakojantis apie žmonijos istoriją, civilizacijas.

Keli trumpi patarimai:

  • Turėkite išorinę bateriją. Mums jos prireikė nuotraukoms ir navigacijai. Taip pat infocentre nusipirkome mokamą žemėlapį, nes jame buvo daug patogiau planuoti dienos maršrutą – centrą padalinome į 4 dalis ir jose lankėmės.
  • Pasirūpinkite patogia ir išbandyta avalyne – atstumai nemenki, o taxi paslaugos brangios.
  • Pasitreniruokite nueiti po 15 000 – 20 000 žingsnių.
  • Patogi kuprinė jūsų draugas. Jei gyvensite tolimesniame rajone, joje turėtų tilpti ir striukė, ir skėtis, ir vandens butelis bei užkandžiai.
  • Nebijokite klausti, jei nesuprantate, vietiniai tikrai paslaugūs.
  • Jei lankysitės tik nemokamuose objektuose, gyvensite 4 arba artimesnėje zonoje bei tik 1 kartą vakarieniausite pub‘e – dienai asmeniui reiktų turėti 30-40 svarų (maistui + transportui). Jei poreikiai didesni arba gyvensite toliau – nusiteikite išleisti daugiau. Mokamų objektų kainos nuo 8 iki 30 svarų, verta apsvarstyti Londono paso variantą (juos teikia dvi įmonės – London Pass ir London Explorer Pass . Įvertinkite, kuris jums palankesnis. Jei būsite pirmą kartą Londone ir nesilankysite mokamuose objektuose, galima apsieiti ir be jų – miestas pilnas šurmulio, gyvybės ir tikrai rasite, ką veikti.

Kam tiks kelionė į Londoną?

Čia sau vietą ir veiklų ras kiekvienas. Jei orientuositės į nemokamus lankytinus objektus – reiktų, kad menas ir/arba istorija būtų jūsų interesų rate. Miestas gyvybingas, tad pirmą kartą nerekomenduočiau keliauti su mažamečiais vaikais – pavargs ir jie ir jūs.

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (21)

Kelionė į Londoną - ką aplankyti nemokamai ir kaip sutaupyti - Tripmap.lt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 5301

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.